//www.caribemag.com/page/fp_subscribe

Fill in your email

Thank you for subscribing!

_MG_6122-Edit-2

1 > 2 > 3 > 4 > 5 > 6

For a fashionable lifestyle Lees verder »
VIDEO:Paradijs Sessie Lees verder »
VIDEO: gebakken banaan Lees verder »
VIDEO: broodje kousenband Lees verder »
VIDEO: Pietermaai Smal Lees verder »
VIDEO: Beleef Bonaire! Lees verder »
Foto's: Brian Smeulders
 
 
 
 
I AM CURACAO - PIETERMAAI SMAL CREW
 
 
 
“ONDERNEMEN IS PASSIE EN BEVLOGENHEID”
 
Ze ontmoette elkaar begin jaren negentig op Curaçao en hebben gezamenlijk meer dan veertig succesvolle projecten op hun naam staan in de kleurrijke binnenstad van Willemstad. Anne-Marieke Holten, (40), Wilfred Hendriksen, (47) en Jan Peltenburg (60) zitten er ontspannen bij zo in hun zomerse kloffie op het balkonterras van horecagelegenheid Mundo Bizzaro. Niets doet denken aan een ijzersterke reputatie in het vastgoed en ondernemerschap. Het beeld van arrogante, commerciële projectontwikkelaars strak in het zakelijke pak gaat al helemaal niet op voor deze drie ondernemers.
 
 “Ik zie ons zelf absoluut niet als zakenmensen maar eerder als hobbyisten met een enorme passie en liefde voor de buurt en het werk dat we doen,” vertelt ondernemer Willem Hendriksen met een genotvolle lach. Vanaf het eerste contact tussen het trio was er een duidelijke en buitengewone chemie aanwezig. Een samenwerking leek niet meer dan een logisch gevolg en mondde uit in een en al succesverhalen. Tegenwoordig heeft het drietal hun handen vol aan de transformatie van een hele wijk, de opkomende hippe buurt Pietermaai Smal in de binnenstad van Willemstad, Curaçao. “Een uit de hand gelopen hobby, lacht Willem Hendriksen. “Het ondernemen is bij ons geboren uit passie en een grote bevlogenheid.”
 
 
PIETERMAAI SMAL
 
Anne-Marieke vertrok in de lente van ‘93 als stagiaire voor haar opleiding aan de Hogere Hotelschool uit Nederland naar Curaçao. Zij werd opslag verliefd op het tropische eiland. Niet veel later ontmoette ze Willem Hendriksen, er ontstond een liefdesrelatie en ook een zakelijke samenwerking. “Zoals veel dingen hier op het eiland komen zoals ze komen, dat overkwam ons ook een beetje,” aldus Anne-Marieke. Bevriende ondernemer Jan had een goedlopende juwelierszaak in het centrum van Punda en Anne-Marieke en Willem waren net gestart met een nieuw terrascafé, Pleincafé Wilhelmina toen ze gepolst werden voor een pand dat te koop stond in de nabije wijk Pietermaai Smal. “Dat was de eerste keer dat we kennis maakten met de wijk. Pietermaai stond bekend als een verpauperde achterbuurt dus we kwamen er eigenlijk nooit. Maar het pand was fantastisch en we besloten er een studentenhuis van te maken.” Het betrokken gevoel voor de buurt ontstond daarna geheel vanzelf. “We zagen de enorme potentie in deze toen nog achtergestelde wijk. Niet lang daarna zijn we pandje voor pandje afgelopen om te informeren wat er allemaal te koop stond. Zo hebben we de afgelopen jaren het nodige kunnen opkopen en zijn begonnen met renoveren van de panden en daarmee ook de buurt,” aldus Jan. Volgens hem vloeit bij hen alle drie de enorme doorzetters drang om van niets toch iets te maken. “We hebben altijd heel snel het eindresultaat duidelijk voor ogen. De sfeer die er in een monumentale buurt als Pietermaai Smal hangt is heel authentiek. Wij kennen dat soort buurtjes als de meest sfeervolle buurtjes in de binnensteden uit Europa, met gezellige steegjes, de oude bewoners en hun waslijn die links en rechts buiten hangt. Precies dat beeld en gevoel hadden wij hier voor ogen in Pietermaai.”
 
 
CURAÇAO
 
Volgens de ‘projectontwikkelaar’ is Curaçao het leukste eiland van de Caribische Nederlanden. “Curaçao is een prachtig eiland, een ongepolijste parel,” vertelt Annemarieke, Wilfred vult enthousiast haar aan, “Curaçao straalt een bepaalde vrijheid uit. Het buitenleven is geweldig en de mensen zijn gemakkelijk in de omgang. Bovendien heerst er op Curaçao een heerlijke mix van verschillende culturen. Het is hier ontzettend relaxed en je hebt weinig nodig om gelukkig te zijn.” Er valt een korte stilte, de erkentenis van geluk is in hun ogen af te lezen.
 
Het mooiste aan het eiland wordt volmondig en in koor beantwoord met ‘vrijheid’! Jan voegt nog snel toe, “meer dan het zonnetje en een boterham heb je op Curaçao niet nodig.” En ook Anne-Marieke benadrukt hoe belangrijk zonlicht is. “Wij hebben hier elke dag gratis zon. In heel veel gebieden ter wereld bestaat dat niet en wordt het leven beheerst door het weer. Daar hebben wij geen last van,” zegt ze opgelucht. “Daarnaast houd ik enorm van Curaçao. Ik ben hier volwassen geworden Curaçao heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben.”
 
 
PROJECTEN
  
Het maatschappelijk betrokken ondernemerschap zien zij als een logische stap. Anne-Marieke beargumenteert, “Ik ben geen Curaçaoënaar maar ik ben hier al zo lang met mijn voeten in de aarde gesetteld dat ik het als een bepaalde verantwoordelijkheid en verplichting zie om deze monumenten te bewaren voor de generaties na ons. Mogen zij ook weten hoe het huis waarin hun grootouders gewoond hebben eruit zag?” In de horecazaken waar zij eigenaren van zijn, werken opvallend veel lokalen. Volgens Wilfred is het heel vanzelfsprekend om zoveel mogelijk met de lokale bevolking te werken. “In elke stad werken er mensen uit de buurt en dat is hier niet anders. We zijn natuurlijk wel afhankelijk van  de kennis en kudde van de mensen die zich aanmelden. Veel mensen worden intern opgeleid. Wij werken graag met een mix van mensen. Zowel de Curaçaoënaars als de Nederlanders leren zo van elkaar. Dat is het leukst.”
 
Toch gaat het ondernemen volgens Anne-Marieke niet altijd zonder slag of stoot. “Er zijn gewoonweg teveel uitdagingen, je kunt ze niet allemaal aanpakken, ook al zou je het nog zo graag willen. Onze kracht zit hem in onze samenwerking, die is rotsvast. Ook in de mindere periodes als je het even niet meer ziet zitten slepen we elkaar er toch door heen.” Waarop Jan haar aanvult. “Samen drukken we een stempel op elk project, qua invulling, uitstraling en financiën. We werken niet met strakke taakverdelingen, dat gaat vanzelf.” Hoewel Jan zich grotendeels bezighoudt met de renovaties en nieuwbouw, als het op smaak neerkomt, zijn ze het gelukkig met elkaar eens. “Het is goed om toch even bij elkaar te polsen wat de ander ervan vind, anders zouden we soms misschien een beetje doordraven,” aldus Anne-Marieke.
 
 
TOEKOMST

Het drietal hoopt binnen nu en vijf jaar met de wijk Pietermaai Smal een mooie aansluiting op het centrum van Punda te vinden en wil Willemstad weer bewoonbaar maken tot een bruisende binnenstad. “Zodra het grootste gedeelte van de monumenten gerestaureerd is beginnen we aan verschillende nieuwbouw projecten voor bewoning op vrije kavels. Het is heel spannend omdat het zo ontzettend bepalend is voor het beeld wat wij gaan neerzetten. Het idee erachter is dat deze projecten in de toekomst, het jaar 2013 qua architectuur zullen moeten gaan vertegenwoordigen,” vertelt Jan. “Er komt een ook stadstrand bij voor de bewoners en mensen die bij hun op bezoek zijn. Maar zolang de nieuwbouw er nog niet staat kunnen ze terecht op het pop-up mini- strandje ‘Urban Beach’ waar je kunt bijkleuren en loungen met het overheerlijke uitzicht op de azuurblauwe zee in een laid-back Curaçaose sfeer.” De geestdriftige Anne-Marieke zit op het puntje van haar stoel en zegt: “Ons doel om van niets iets te maken wordt na elk project steeds groter. Onze grootste drijfveer is onze wijkvisie. Er valt nog genoeg te doen, Pietermaai Smal is nog lang niet af.”
 
 
TIP
 
“De meeste bijzondere plekken zijn wat ons betreft de rauwe, ongerepte stranden zoals Westpunt, Knip en aan de Noordkust waar eigenlijk geen toeristen komen. Je komt hier sneller in contact met de lokale bevolking.”
“Iets eten bij de Snek langs de weg op een willekeurige zondag.”
 
 
Zie de video op: http://vimeo.com/67866380
 
Voor de interviews van de andere I Am Curaçaoënaars zie:
 

Share |
SEARCHGEZELLIG!
Eten in een Cubaanse setting
Lees meer »

BIO IJS
Organisch ijs in alle kleuren en smaken
Lees meer »

KITEBOARDING
Bonaire is een trekpleister voor kiteboaders...
Lees meer »

ARAPAHU
Op zoek naar een spannend regenwoud avontuur?...
Lees meer »