//www.caribemag.com/page/fp_subscribe

Fill in your email

Thank you for subscribing!

_MG_5955-Edit_MG_6088-Edit

1 > 2 > 3 > 4 > 5 > 6

VIDEO: broodje kousenband Lees verder »
For a fashionable lifestyle Lees verder »
VIDEO: Pietermaai Smal Lees verder »
VIDEO:Paradijs Sessie Lees verder »
VIDEO: gebakken banaan Lees verder »
VIDEO: Beleef Bonaire! Lees verder »
Foto's: Brian Smeulders
 
 
 
I AM CURACAO - MARYTSA
 
 
  
“REBELLEREN TOT OP HET RANDJE”
 
Marytsa Schoester (27) is wat je noemt een eye catcher, een knappe jonge vrouw met flair. Ze is grappig en straalt een enorme dosis vrouwelijkheid, passie en kracht uit. Daarnaast heeft ze ook nog een goed stel hersenen en voldoende ambitie om haar dromen te verwezenlijken. Een van die dromen is mode ontwerpen. En dat doet ze nu ruim drie jaar vol overgave. Onder de naam ‘Mytsah’ ontwerpt ze gedurfde, sexy vrouwenkleding en ook een zwemkledinglijn voor dames. Een vrouw van deze tijd dus, eentje die weet wat ze wil en wat ze kan. “Ik wil graag krachtig overkomen en zelfverzekerdheid uitstralen. Ik probeer zo open mogelijk in het leven te staan voor alles wat er op mijn pad komt. Ik weet waar ik voor sta en ik weet wat ik wil.”
 
 
MODEONTWERPSTER
 
Marytsa groeide op in een ondernemend gezin, haar moeder was creatief bezig met het stylen van interieurs en haar vader werkte in de scheepsbouw. Samen met haar oudere zus werden ze thuis enorm gestimuleerd. Hierdoor kreeg de ontwerpster al van jongs af aan de mogelijkheid om van alles uit te proberen. “Ik was nog heel jong en we gingen schoentjes kopen. Ik had altijd een aparte smaak en vooral iets met mode. Dus ik rende op een paar lakrode schoenen af. Ik moest en zou ze hebben. Vet lelijk natuurlijk”, zegt ze lachend, “en ze waren eigenlijk veel te klein, dus deed ik maar alsof ze heerlijk zaten om ze toch te kunnen houden.” Het werd al snel duidelijk dat een opleiding in de mode voor Marytsa een onvermijdelijk keuze zou zijn. “Ik raakte in mijn tienertijd geïnspireerd door verschillende grote meesters in de mode zoals Jean Paul Gaultier. Deze excentrieke ontwerper komt over alsof hij een simpel mens is gebleven in het megacircus van de modewereld. Ik bewonder iedereen die voor zijn doelen gaat zonder een ander naar beneden te trappen.”
 
Nu schittert ze eigenhandig vol trots als haar collecties voorbij komen op de catwalk. Elk kledingstuk maakt ze zelf op de hand. “De ene keer is mijn collectie donker en de andere keer juist weer heel kleurrijk. Het is maar net hoe ik me op dat moment voel. Dat eigenzinnige zat er vroeg in en je ziet het vandaag de dag nog volop terug in mijn stijl. Mijn collecties hebben een vrij uitgesproken smaak: sexy, vrouwelijk en een tikkeltje ordinair. Ik vind het leuk om tot op het randje te rebelleren.” Ze ontwerpt onder andere extravagante badpakken voor haar zwemkledinglijn, waarvan sommige stuks ook te dragen zijn als feestkleding.  “Ik ontwerp voor dames met lef. Vrouwen die graag vieren dat ze een lekker ding zijn ongeacht de grootte van hun maat of hun lichaamsbouw.
 
De Curaçaose vrouwen zijn alleen al daarom een onuitputtelijke bron van inspiratie. Ze zijn sterk, zelfverzekerd en sexy. Ondanks dat er op Curaçao een machocultuur heerst, draait het hier toch vooral om de vrouw. Het gaat hier niet om dik, dun en verhoudingen. Iedereen hier viert het leven. Ik houd ontzettend van de met beide benen op de grond mentaliteit van de eiland bewoners. Mensen laten zich hier niet in hokjes stoppen, terwijl ik in Nederland constant het gevoel heb dat mensen doen wat er van ze verwacht wordt. Op Curaçao doe je wat je wilt,” zegt ze met een volhardende toon in haar stem.  Angst voor de kritieken van de meedogenloze modewereld heeft deze pittige tante niet. “De modewereld staat over het algemeen bekend om haar felheid en narigheid, maar ik denk niet dat het een noodzaak hoeft te zijn. Door vriendelijk te zijn kan ik ook op een aangename manier bereiken wat ik wil.”
 
 
CURAÇAO
 
“Zodra ik geland ben op Curaçao voel ik me weer meteen thuis. Het eiland biedt mij een enorme geestelijke rust. In Nederland leef ik gehaast en is het nooit goed genoeg. Dat maakt mij soms onzeker. Tegelijkertijd zorgt dat wel voor een goede focus en een juiste drive om te presteren. Toch zal Curaçao altijd aan mij blijven trekken. Het klimaat borrelt van binnen in mij, de natuur en de warmte draag ik altijd met me mee. Je bent hier een kind van de zee. Als mensen triest zijn gaan ze naar de zee, als mensen blij zijn gaan ze naar de zee, maar ook als ze ziek zijn gaan ze naar de zee. De zee is zo iets krachtigs,” zegt ze met het accent op het woordje kracht.
 
 “Als ik me even niet goed voel neem ik een duik in de zee en voel ik me weer helemaal schoongespoeld. Ik treed dan buiten mijn eigen ik en kan alles loslaten. Ik hoop het ooit te kunnen realiseren om gedeeltelijk op Curaçao te kunnen wonen en gedeeltelijk in Nederland te verblijven.” Curaçao zorgt er ook voor dat Marytsa met haar beide beentjes op de grond blijft. “Je bent hier niet zo snel afhankelijk van materie. Als je auto kapot gaat of het internet het een dag niet doet is dat niet meteen een groot probleem. In Nederland ben ik soms bang om mezelf te verliezen in het grote westerse gebeuren. Je wordt daar zo overspoeld met van alles dat ‘moet’. Curaçao blijft daarom mijn oplaadpunt. Ik moet minimaal een keer per jaar weer naar huis om mezelf terug te vinden tussen al mijn grote ambities en dromen.”
 
 
TOEKOMST
 
In december 2011 gaf Marytsa een zeer succesvolle modeshow in de openlucht op Curaçao. Haar collectie viel zo goed in de smaak dat vrouwen haar massaal via de social media als facebook benaderden om haar items te kunnen bestellen. “Het grootse compliment wat je kunt krijgen is dat mensen iets van je willen hebben, daar doe je het toch voor. Het is te gek als vrouwen zich met mijn collectie kunnen identificeren.” Op dit moment liggen de ontwerpen van Marytsa nog niet in de winkels. Je kunt een persoonlijk afspraak maken en dan een bestelling plaatsen. “Ik houd van het persoonlijk contact met mijn klanten en wil mijn ontwerpen echt handgemaakt en perfect op maat maken. Je hebt dan een designer stuk in de kast hangen dat speciaal voor jou ontworpen is.” Curaçao omarmt haar al met beide armen. Maar als het aan de ambitieuze ontwerpster ligt verovert zij binnenkort ook de internationale markt. “Ik heb een grote expansiedrift en hoop ooit met de juiste mensen aan mijn zijde als een grote familie een mode-imperium op poten te krijgen. Hoe groot of hoe klein, dat maakt niet uit. Als ik die droom maar kan verwezenlijken.”
 
 
 
TIP
 
“De mooiste plekjes op het eiland zijn voor mij de robuuste plaatsen als Banda Abou en Tera Kora. Deze ruwe vlaktes hebben iets ongetemds en wilds door de ongerepte natuur. Maar ook Shete Boka en de noordkant van het eiland zijn meer dan de moeite waard.”
 
 
Zie de video op: http://vimeo.com/67866601
 
Voor de interviews van de andere I Am Curaçaoënaars zie: 
 

Share |
SEARCHSPICE BEACH CLUB
Een dagje loungen met alle gemakken in bereik,...
Lees meer »

MANDJE VOL LEKKERS
Een mandje vol verse kruiden voor thuis
Lees meer »

ANGELICA'S KITCHEN
Op chic high tea-en
Lees meer »

DUIKEN MET WEDERFOORT
Ontdek de CuraƧaose onderwaterwereld
Lees meer »