//www.caribemag.com/page/fp_subscribe

Fill in your email

Thank you for subscribing!

_MG_5729-Edit_MG_5761_MG_5770_MG_5773

1 > 2 > 3 > 4 > 5 > 6

VIDEO:Paradijs Sessie Lees verder »
VIDEO: Beleef Bonaire! Lees verder »
VIDEO: broodje kousenband Lees verder »
For a fashionable lifestyle Lees verder »
VIDEO: Pietermaai Smal Lees verder »
VIDEO: gebakken banaan Lees verder »
Foto's: Brian Smeulders
 
 
 
 
I AM CURACAO - JUNIOR TECLA
 
 
 
EEN MOOI MUZIKANTENBESTAAN
 
Zodra hij ergens binnenstapt, is Philip Tecla (45) al gauw een opvallende verschijning. Trots en eervol draagt hij een bos vol glanzende, kopergekleurde dreadlocks op zijn hoofd. De meeste mensen kennen Philip beter onder de naam Junior. Ooit een zoet koosnaampje toen hij nog in de luiers zat, maar tegenwoordig is dit uitgegroeid tot zijn volwaardige artiestennaam. Junior, oorspronkelijk illustrator van beroep, begon als complete autodidact zijn muzikale carrière. Nu is hij een talentvol muzikant en waar hij ook komt, draaien de mensen zich altijd even voor hem om. Om hem na te kijken of gewoon even te bewonderen. Het zullen ongetwijfeld zijn waanzinnige dreads zijn die de aandacht trekken. Maar ook zijn charisma, zijn vrolijke glimlach en zijn licht gekleurde ogen, die overigens vele vrouwen harten sneller doen kloppen, blijven niet onopgemerkt. Junior kan enorm van genieten al die aandacht, maar dat is niet het belangrijkste in zijn bestaan.
 
“Ik ben een groot sympathisant van de Rastafari, een rastabeweging met een geheel eigen manier van leven. ”Met een en al bewondering spreekt hij honderduit over de mensen die deze overtuiging aanhangen. “De rasta’s hebben de Bijbel bestudeerd en verkondigen pas de echte waarheid over het leven.” Toch bestempelt hij zichzelf niet als een ‘ware’ rasta omdat hij niet compleet volgens de leer leeft. Junior ziet zichzelf eerder als een soldaat voor de vrijheid. “Mijn inspiratie voor mijn rastalook heb ik gekregen van de sterke soldaten stam uit Afrika. Deze strijders gebruikten tijdens hun gevechten hun dreadlocks als een intimiderende afleidingsmanoeuvre en het werkte altijd.”
 
 
 CURAÇAO
 
Junior is wat je tegenwoordig een ‘global citizen’ noemt, een wereldburger. Hij is in België geboren, trok met zijn ouders naar Curaçao. Vervolgens bracht hij zijn puberteit in Nederland door en ook nog een periode bij zijn vader in Miami, Florida. Daarna verbleef hij een tijd in Istanbul, Turkije waar hij veel optrad. Maar als echte Curaçaoënaar in hart en nieren verkoos hij uiteindelijk het tropische Curaçao, de thuishaven van zijn ouders, boven het snelle westen. “Tijdens een opname voor een videoclip op Curaçao in 2009 voelde ik op een spiritueel moment dat ik hier thuishoorde. Op deze plek zou het voor mij allemaal gaan gebeuren. Het gevoel was zo intens en overweldigend, dat ik er wel gehoor aan moest geven.”
 
Intussen is de muzikant op Curaçao een lokale bekende. Het gros van de bevolking vindt zijn muziek geweldig en zijn extravagante uiterlijk prachtig. Maar er is een select groepje conservatievellingen op het eiland dat minder gecharmeerd is van zijn stijl. “Er zijn mensen die het dragen van dreads associëren met gelikte drugsverkopers. Dat zorgt soms voor de nodige verwarring. Toch zijn dit slechts kleine misverstanden en ik wind me daar niet teveel over op. Ik bewijs liever het tegendeel met mijn muziek, ” zegt hij met een twinkeling in zijn ogen. “Er valt genoeg te doen hier, veel dingen staan nog in de kinderschoenen. Op Curaçao kan ik resultaten bereiken waar ik diep van binnen ontzettend blij van word. Het eiland is een enorme inspiratiebron. De mensen vind ik hier geweldig. Het is een prachtige plek met veel potentie en een zeer aangenaam klimaat. Ik geloof dat Curaçao zeer binnenkort muziek en kunst zal exporteren en op ecologisch vlak een voorbeeld zal zijn voor de rest van de wereld.”
 
 
MUZIKAAL ACTIVISME
 
Vooral op muzikaal vlak wordt er op Curaçao de laatste tijd flink aan de weg getimmerd. De grote populariteit van de jongste en nieuwe muziekstroming ‘Curapop’ is daar een goed voorbeeld van. Curapop is een combinatie van traditionele Curaçaose muziek en moderne popmuziek. Junior ziet zichzelf als onderdeel van deze stroming. “Ik maak zwarte alternatieve popmuziek met afro Caribische ritmes. Ik zing sinds kort ook in het Papiamento, op deze manier kan ik mijn gevoel beter in mijn teksten uitdrukken en ik sta stukken dichter bij mijn mensen hier, ze snappen het.” Dat Junior geïnspireerd wordt door zijn zwartbewustzijn hoor je duidelijk terug in zijn nummers die gaan over gevoelige thema’s zoals de slavernij.
 
“Met mijn muziek wil ik bijdragen aan de strijd van de groep mensen die zich hard maken voor de vooruitgang van Curaçao. Gelukkig wordt er op het eiland positief op gereageerd. In het bijzonder door die groep mensen.” Maar zijn nummers zijn ook autobiografisch en hebben soms een maatschappelijk tintje. “De ene keer zing ik over de prachtige liefde of mijn persoonlijke verdriet, maar het gaat ook over zaken in de politiek waar ik me aan stoor en kwesties die mij erg aan het hart gaan.” Junior lijkt daarin een muzikaal activisme te steunen in navolging van zijn grote inspirator reggaeartiest Bob Marley, waar hij tijdens zijn optredens ook vaak mee werd vergeleken wordt. “Net als Marley, heb ik een zwak voor mooie vrouwen,” lacht Junior. “Maar nog veel belangrijker is dat hij gezien werd als een muziekactivist die veel onrecht en pijn ter sprake bracht via zijn muziek.” Maar het stopt niet bij die vergelijkingen want net als Marley, is Junior iemand die ongelofelijk veel van zijn volk houdt. “Ik houd zó verschrikkelijk veel van mijn mensen. Wij zijn heerlijk en gezellig en wij verkiezen het lachen altijd boven ellende.”
 
 
TOEKOMST
 
Momenteel werkt Junior aan zijn toekomstdroom om Curaçao om te dopen tot het meest creatieve eiland van het Caribische gebied. “Niet alleen op podia en in musea, maar ook buiten op de straten moet het er bruisen van onze culturele artistieke talenten en creativiteit.” De plannen voor dit project liggen al klaar om uitgevoerd te worden. “Ik hoop dat ik dit in 2013 allemaal mag gaan realiseren, want Curaçao is er zeker aan toe om zich qua kunst en cultuur internationaal te profileren.” Terwijl hij dit vertelt, staart hij met een dromerige blik de middagzon in en raakt niet uitgesproken over zijn liefde voor Curaçao. “Ik zie het al helemaal voor me, het wordt waanzinnig.” Met zijn charismatische uitstraling, zijn enthousiasme en zijn gouden keeltje kunnen ze op Curaçao niet meer om Junior heen.
 
 
 
TIP
 
“Ga eens richting Banda Abou, tussen de landhuizen Santa Marta en San Juan in, staat een hele mooie vallei op een zeer vruchtbare, groene grond met twee grote dammen. Het is er zo prachtig en erg stil.”
 
 
Zie de video op: http://vimeo.com/67866380
 
 
Voor de interviews van de andere I Am Curaçaoënaars zie:
 

Share |
SEARCHGRAND ANSE BEACH
Een veelzijdig strand met veel activiteiten..
Lees meer »

SLAVERNIJ & KUNST
Meer van de Antilliaanse cultuur leren? Breng...
Lees meer »

BRAZIL BBQ
Een churrascaria met een waanzinnig interieur
Lees meer »

CHIQUE BATIK
Ontdek de eeuwenoude kunst van de batik
Lees meer »